Mistä löytyy Suomen vanhin Liukkosten hallussa ollut tila?

11.9.2017

Metsäsuomalaisten asuttamia alueita 1600-luvulla Ruotsissa ja Norjassa.
Metsäsuomalaisten asuttamia alueita 1600-luvulla Ruotsissa ja Norjassa.

Tunnetko sukusi ja paikkakuntasi historiaa? Etsimme vanhinta tilaa, jolla ehkä vielä asuu Liukkosia tai jolla Liukkosia joskus muinoin on pitkään asunut. Jos sellaisen tiedät, ota kuvia tai skannaa asiakirjoja, valokuvia tai muuta aineistoa tilan iän todentamiseksi.

 

Vieraita tulossa

1500-luvun lopulla ja 1600-luvun alussa Savosta ja Pohjois-Hämeestä lähti tuhansia suomalaisia kaskimaita viljelemään Ruotsiin. Osa asettui Keski-Ruotsiin, lähinnä Värmlantiin, Taalainmaalle ja naapurimaakuntiin. Osa päätyi Norjan puolelle.

Suomalaisten kaskenpolttajien asuttamia metsäalueita kutsuttiin nimellä Finnskogar, suomalaismetsät. Metsäsuomalaisten jälkeläisiä elää Ruotsissa ja Norjassa edelleen runsaasti. Heitä myös lähti jo 1600-luvulla eteenpäin Pohjois-Amerikkaan.

Metsäsuomalaisten jälkeläiset tutkivat aktiivisesti sukuyhteyksiä Suomeen. Kuluneen kesän aikana Forest Finn DNA -projektissa on saatu osumia suomalaisten Liukkosten kanssa, mistä ruotsalaiset ja norjalaiset tutkijat ovat kovasti innoissaan.

Forest Finn DNA -ryhmä suunnitteleekin ensi vuonna matkaa Suomeen esi-isiensä asuinsijoille. Toiveena on - jos mahdollista - vierailla jollakin todella vanhalla Liukkosten asuttamalla tilalla.

Kun tiedät tällaisen tilan, ota 30.11.2017 mennessä yhteyttä Olli Lahtiseen, puh. 050 3654 768, tai lähetä sähköpostia osoitteella liukkosten.sukuseura@gmail.com .

Vanhimman tilan ilmoittajalle kiitokseksi aito Liukkoslippis!

(Lippiksistä kuva osion "Sukujuhlat ja muut tapahtumat" lopussa.)