Geneettinen sukututkimus

Liukkosten sukuhaaroja yhdistäviä sukutietoja etsitään DNA-testeillä  (14.12.2018)
 

Miksi DNA-testejä tarvitaan?

Perinteisen asiakirjoihin perustuvan sukututkimuksen avulla ei kaikkien Liukkosten sukuhaarojen yhteyksiä vielä ole löydetty. Kirkonkirjojen tuhoutuminen on vaikeuttanut tätä työtä. Niissä tapauksissa, joissa kirkonkirjat ovat käytössä 1700–1800-luvuilta, on hankalinta löytää yhteydet 1500–1600-lukujen aikana haarautuville sukulinjoille.

Kun haarautumiset ovat tapahtuneet ennen kirkonkirjojen aikaa, tarvitaan tarkkaa tutkimusta muista lähteistä: henkikirjoista, maakirjoista, papinveroluetteloista, kymmenysluetteloista, tuomiokirjoista jne. Näitä yhdistelemällä palapelin palaset monesti loksahtavat kohdalleen. Silti aukkoja voi jäädä ja niiden paikkaamiseksi - ja lisäksi perinteisen sukututkimuksen varmistamiseksi - on viime vuosina tullut käyttöön DNA-avusteinen eli geneettinen sukututkimus.

DNA on kuitenkin vain sukututkimuksen apuväline. Perinteinen asiakirjalähtöinen sukututkimus on edelleen pohjalla, ja DNA-testien tehtävänä on varmistaa teoriat sukulaisuussuhteista tai kumota ne sekä auttaa asiakirjojen aukkojen paikkailussa. Tuhannet suomalaiset yksityishenkilöt ja lukuisat sukuseurat ovatkin ottaneet DNA:n avuksi, kun on selvitetty sukujen geneettistä taustaa ja sukuhaarojen välisiä suhteita. DNA kertoo aina lahjomattoman totuuden - tosin sitä pitää lukea oikein.

Liukkosten sukuhaaroista tarvitaan edelleen lisää DNA-testejä

Liukkosista on saatu toistakymmentä valmista isälinjaista DNA-tulosta. Näistä selkeimmät edustavat Kangasniemen, Virmasniemen, Jaakkiman, Hirvensalmen/Pellosniemen ja Ihastjärven/Vesulahden sukuhaaroja. Tulokset osoittavat näiden sukuhaarojen olevan samaa isälinjaista alkuperää ja polveutuvan siten kantaisästä, jonka sukunimenä on ehkä ollut jo Liukkonen.

1500- ja 1600 -luvuilla Ruotsin ja Norjan metsäsuomalaisalueille muuttaneista suomalaisista on useita DNA-tuloksia, jotka ovat samaa vanhaa isälinjaa testattujen Suomen Liukkosten kanssa. Myös Karjalasta ja Inkerinmaalta nykyisen Venäjän alueella on osumia Liukkosmiehiin.

Sukuseuran tavoitteena on saada Liukkosista laaja vertailupohja ja sen kautta hahmottaa sukuhaarojen välisiä suhteita ja selvittää, ovatko kaikki isot Liukkosten sukuhaarat todella samaa alkuperää. On toki myös mahdollista, että jotkut sukuhaarat osoittautuvat olevan eri alkuperää kuin suvun miespuolinen päälinja. Sekin on kiinnostava tulos! Paljon on Savossa kovina aikoina jäänyt taloja isännättä ja näin on voitu tulla sukuun mukaan toisesta suunnasta. Suvun nimi on talossa kuitenkin usein säilytetty, kun leski on avioitunut uudestaan. 

Nimiä on joskus vaihdettu muistakin syistä (sotilasnimet; lisä- ja liikanimet) ja näiden jäljille usein päästään dna-osumien avulla.

Mitä testiä käytetään?

Projektissamme tärkeimpänä testinä on isälinjainen DNA-testi. Tämän avulla päästään kanta-Liukkosten jäljille, sillä isälinjan testissä testattava Y-kromosomi periytyy aina isältä pojalle. Isälinjan testin hyöty on erityisen merkityksellinen sukuseuran näkökulmasta, koska se kertoo satojen vuosien takaa ajalta ennen väestökirjanpitoa, ketkä testatuista miehistä kuuluvat mihinkin Liukkosten ryhmään. Parhaimmillaan voidaan paikallistaa uusia sukuhaaroja tai näiden välisiä kytköksiä. Tämä ei välttämättä tapahdu heti, vaan vasta kun tuloksia valmistuu lisää ja/tai kun DNA:sta saaduilla vihjeillä onnistutaan paikkaamaan asiakirjatutkimuksen aukkoja.

Lähtötestinä on syytä käyttää miehille Family Tree DNA:n isälinjaista Y-DNA111 -testiä. Tästä voidaan jatkaa eri tavoin kohti yhä tarkempaa määritystä.

Lyhyellä aikajänteellä, esimerkiksi etsittäessä puuttuvaa isää tai isoisää, voi serkkutestistä olla suurempi apu, kunhan lähisuvusta ja mahdollisen puuttuvan isän lähipiiristä saadaan riittävästi näytteitä.
 

TOIMINTAOHJEET

Tilaus

Testipaketti (englanniksi KIT) tilataan Family Tree DNA:n Suomi DNA-projektin kautta sivun oikeassa ylälaidassa olevasta linkistä ”JOIN”. Klikkaamalla kohtaa ”If you have not already purchased a kit, you can do so here”, pääset tekemään tilausta. Internet-osoite:

https://www.familytreedna.com/groups/finland/about/background

Kyseisillä internet-sivuilla on tarkemmat tilaus- ja näytteenotto-ohjeet suomeksi.

Maksu

Testipaketti maksetaan tilattaessa luottokortilla. Testipaketti saapuu normaalisti muutaman viikon kuluessa ja siinä on mukana kaikki tarvittava näytteen ottoon. Hinta postikuluineen noin 250 US-dollaria, alennuskausina jonkin verran vähemmän.

Jos testi tuntuu liian hintavalta yksin maksaa, voi DNA-testin maksaa vaikkapa lähisuvun kesken porukalla. Testipaketti voi olla myös hyvä lahjaidea paitsi jouluna myös ympäri vuoden. Yksi testi hyödyttää koko sukupiiriä, joten kulujen jakaminen on paras keino saada laaja DNA-projekti toteutettua.

Yhdysvalloista saapuvat ja sinne lähetettävät näytepaketit on tulliselvitettävä; tähänkin yllä mainittu ohjesivu antaa apua.

Serkkutesti myös naisille

Miehet voivat tilata samasta näytteestä yhdellä kertaa myös Family Finder -testin eli ns. serkkutestin. Sen voi tilata myös erikseen, jos halutaan vain serkkutiedot. Tätä testiä suositellaan myös naispuolisille Liukkosille, koska naiset eivät voi tehdä Y-testiä. Sen hinta on noin 80 dollaria, usein tarjottavina alennuskausina selvästi vähemmän.

Tunnukset ja tulokset

Tilattuasi DNA-testin saat käyttäjätunnukset sähköpostiisi ja voit tutustua testituloksiisi niiden valmistuttua. Säilytä tunnuksesi huolella - tarvitset niitä vuosien ajan katsoessasi testituloksia!

Lopuksi liittyminen Liukkosten omaan projektiin

Kun tunnukset ovat käytössäsi, sinun tulisi liittyä vielä Liukkosten omaan projektiin. Internet-osoite:

    https://www.familytreedna.com/groups/liukkonen-family-project

Näille sivuille kootaan kaikki Liukkosten testien tulokset. Ryhmän tietoja hallinnoivat sukuseurastamme Olli Lahtinen sekä hankkeen koordinaattori Ari Kolehmainen.

Muitakin DNA-tutkimuksen tarjouksia on nyt runsaasti liikkeellä, mutta FamilyTreeDNA on ainoa laboratorio, jossa tehdään näytteestä isälinjan ja äitilinjan testejä.

Lisätietoja hankkeesta antavat Olli Lahtinen (liukkonendna@gmail.com) ja Ari Kolehmainen (kolehmainen.ari@gmail.com).